EÚ pridá Slovensku 19 miliónov eur pre ľudí v núdzi

22.06.2021 Celý región

Brusel 22. júna (TASR) - Takmer 253 miliónov eur vyčlenila v utorok Európska komisia (EK) pre Estónsko, Slovensko a Švédsko na zlepšenie zručností zamestnancov, podporu ľudí, ktorí sa ocitli v núdzi, a na investície zamerané na prechod na zelenú a digitálnu ekonomiku. Komisia spresnila, že v rámci programu REACT-EU poskytne Estónsku, Slovensku a Švédsku takmer 253 miliónov eur úpravou troch operačných programov (OP) cez Európsky sociálny fond (ESF) a Fond európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD).

Zmeny a doplnenia OP pomôžu trom uvedeným členským štátom a ich regiónom vyrovnať sa s ekonomickými a sociálnymi dosahmi pandémie nového koronavírusu a podporia spravodlivé ekologické a digitálne zotavenie po koronakríze.

Slovensko dostane do OP FEAD ďalších 19 miliónov eur na zabezpečenie potravinových balíkov pre zhruba 72.000 ľudí v núdzi ročne až do roku 2023.

REACT-EU je súčasťou ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU) a poskytne finančné prostriedky vo výške 50,6 miliardy eur (v súčasných cenách) v priebehu rokov 2021 a 2022 na programy politiky súdržnosti. Ide o opatrenia zamerané na podporu odolnosti trhu práce, pracovných miest, malých a stredných podnikov a rodín s nízkym príjmom, ako aj na stanovenie budúcich základov pre prechod na zelenú a digitálnu ekonomiku a udržateľné sociálno-ekonomické oživenie.
 

Vyberte región

mark